tÜRK VATANDAŞININ YABANCI VATANDAŞ İLE EVLENMESİ
YABANCI VATANDAŞ EVLİLİK İÇİN GEREKEN BELGELER
EVLİLİĞİN SONLANDIRILMASI

TÜRK VATANDAŞININ YABANCI VATANDAŞ İLE EVLENMESİ

Yabancı ülke vatandaşı ile evlenmek isteyen Türk, evliliğin gerçekleşebilmesi için birtakım belgelere ihtiyaç duyacaktır. Aynı şekilde Türk vatandaşı ile evlenecek olan yabancının da bu belgelerden ayrı birtakım belgeler toplaması gerekmektedir.

Türk vatandaşından istenen belgeler; Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf, aile hekimi onaylı sağlık raporu gibi kolay ulaşılabilir belgelerken, ne yazık ki aynı durum yabancı için geçerli değildir.

YABANCI VATANDAŞ EVLİLİK İÇİN GEREKEN BELGELER

Türkiye’de bir Türk vatandaşıyla evlenecek yabancı uyruklu kişilerden istenen evlilik belgeleri aşağıdaki gibidir:

  • Kimlik/Pasaport
  • Vize
  • Vesikalık fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş olmalı)
  • Sağlık Raporu (aile hekimi veya devlet hastanesinden alınacak)
  • Bekarlık Belgesi (kişinin kendi ülkesinde evli olmadığına dair, kendi ülkesinin yetkili makamlarından talep edilecek)
  • Evlenme Ehliyet Belgesi (hem doğum belgesi hem bekarlık belgesi alan kişilerin, ayrıca evlenme ehliyet belgesi almasına gerek yoktur, kişinin kendi ülkesinden veya ülkemizdeki konsolosluktan alınabilir)
  • Doğum Belgesi (eğer evlenme ehliyet belgesinde kişinin anne-baba ismi, doğum yeri ve doğum tarihi bilgilerinden herhangi biri yer almıyorsa, ayrıca bu bilgilerin yer aldığı doğum belgesi istenir)

Bazı ülkeler, evlenme ehliyet, doğum, bekarlık belgesi gibi belgeleri, sadece kendi ülkelerindeki yetkili makamlarda düzenlemektedir. Türkiye’de evlenecek yabancı uyruklu kişinin, bunu kendi ülkesinin temsilciliklerinden öğrenmesi gerekmektedir.

Gerekli bu belgeler, alındıkları tarihten itibaren 6 ay süre için geçerlidir.

Yabancı makamlardan alınmış belgelerin Türkiye’de geçerli olabilmesi bazı şartlara bağlıdır. Bunlar; belgenin Türkiye’de resmi evrak olarak kabul edilmesi için gereken apostil işlemi ile noter onaylı Türkçe tercümesinin teminidir. Alınan belge, apostil edilmiş ise, belgenin noter onaylı Türkçe çevirisinin yapılmış olması yeterli olacaktır. Ayrıca belge, Türkiye’nin dış temsilciliğinin bulunduğu bir ülkeden alınıyorsa, bu belge ile çevirisi Türkiye’nin dış temsilciliği tarafından onaylanmışsa belgeler başka bir işleme tabi tutulmadan kabul edilir.

Türkiye’de apostil düzenleyen makamlar; illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklardır. İşlemlerini merkez ilçede gerçekleştiren çiftler belgelerini valilikte, ilçelerde gerçekleştirenler ise kaymakamlıklarda onaylatmalıdır.

EVLİLİĞİN SONLANDIRILMASI

Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığı kazanan kişinin iyi niyetli olması halinde evliliğin boşanma yoluyla sona ermesi durumunda vatandaşlık statüsünü kaybetmez. Ancak, kişi kötü niyetli ise boşanma sonucunda vatandaşlık statüsünü de kaybedecektir. Burada bahsedilen kötü niyet, boşanmada yabancı eşin kusurlu olması değil, vatandaşlık almak için sahte evlilik yapıp yapmamasıdır. Sahte evliliğin ispatı halinde kişi kötü niyetli sayılacak ve vatandaşlığı iptal edilecektir.

Evlenmenin boşanma yerine butlan ile iptali halinde de Türk vatandaşlığının devam etmesi, kişinin iyiniyetli olmasına bağlıdır. Vatandaşlığı kazanmış olan kişi iyiniyetli ise, vatandaşlık statüsü devam eder.

Evliliğin ölüm yoluyla sonlanması halinde, 3 yıl dolmasına rağmen vatandaşlık başvurusunda bulunmamış kişi için halen başvuru mümkündür. Bu durumda, aile birliğinin devamı şartı aranmaz. Vatandaşlığı önceden kazanmış kişi için Türk vatandaşı eşin ölümü vatandaşlık statüsünü kaybettirmez.

EVLİLİK YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI

Yabancının başvuru yapmazdan önce çözmesi gereken bir takım hukuki problemler, bir takım eksiklikler söz konusu olabilir. Bunların doğru bir şekilde tespit edilebilmesi için muhakkak bir ön hukuki değerlendirme yapılmalıdır. Bu değerlendirmeyi yapabilecek kişiler sadece bu konunun uzmanı avukatlardır.Bu yapılmadan başvuru yapılırsa, çok basit bir eksiklikten ötürü yabancı kişi hak kaybı yaşamaktadır. Uygulamada bunun örnekleri ile sık karşılaşmaktayız. Bu tür sıkıntılar yaşanınca yabancı kişiler bu sefer danışmanlık firmasına değil, avukatlık bürosuna gitmektedir. Ondan sonra, normalde basit bir iş çok karmaşık bir şekilde avukatın önüne gelmekte ve avukat bu durumda iyice kompleks bir dosyayı çözmek için uğraşmaktadır.

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

    dİĞER HİZMET ALANLARIMIZ

    HUKUK HİZMETİ

    İhtiyacınıza En Uygun Tüm Hukuki Hizmetler için  BKT Hukuki Hizmetlerden Bakabilirsiniz

    TERCÜMANLIK HİZMETİ

    İhtiyacınıza En Uygun Tüm Tercüme Hizmetleri için BKT Tercüme Ve Danışmanlık Adresindeki Web Sitemizden Bakabilirsiniz

    BKT HUKUK VE DANIŞMANLIK