fİKRİ MÜLKİYET HAKKI
SINAİ MÜLKİYET HAKLARI
PATENT HAKKI

FİKRİ MÜLKİYET HAKKI

Fikri mülkiyet hakkı; gerek sınai, gerekse bilimsel, edebi ve sanatsal alanlarda yaratıcılık sonucu ortaya çıkan faaliyetlerinden doğan, yaratıcılığını ortaya koyan kimseye yasal bir takım imkanlar sağlayan haktır . Fikri mülkiyet, bireysel ya da kurumsal olarak sahip olunan düşüncelerin bir ürün üzerinde somutlaşmış, ekonomik değer kazanmış şeklidir.

Fikri ve Sınai Mülkiyet hakları, bir işletmenin ürünleri, yöntemleri (usulleri), dokümanları, görselleri, kimlik unsurları, sanat eserleri, vb.’ne ilişkin tüm özgün tasarımları ve gizli ya da açık bilgileri (gayri maddi varlıkları) ile ilgili sahip olduğu, kullanma, ürüne dönüştürme, dağıtma, yayma, satma gibi çeşitli mahiyetteki hakları olarak da tanımlamak mümkündür.

  • Patent
  • Bağlantılı Haklar
  • Faydalı Model
  • Marka
  • Endüstriyel Tasarım
  • Coğrafi İşaretler

Telif hakları, eserin meydana getirildiği anda kendiliğinden doğmakta ve buna ilişkin koruma, eserin kamuya sunuluşu ile kendiliğinden sağlanmakta ve bunun için bildirim ya da tescil gibi bir prosedüre ihtiyaç bulunmamasına rağmen Sınai mülkiyet haklarında ise korumanın sağlanması için, ilgili buluşun, tasarımın, markanın vs. tescil ettirilmesi gerekmektedir.

SINAİ MÜLKİYET HAKLARI

Sınai mülkiyet hakları; marka, patent, tasarım, faydalı model ve coğrafi işaretler gibi buluşların ve yeniliklerin, yeni tasarımların ve özgün çalışmaların ilk uygulayıcıları/bulan kişilerin adına ticaret alanında üretilen ve satılan malların üzerlerinde, üreticisinin veya satıcısının ayırt edilmesini sağlayacak işaretlerin sahipleri adına, kayıt edilmesini ve böylece bu kişilerin ürünü üretme ve satma hakkına belirli bir süre sahip olmalarını sağlayan haklardır.

PATENT HAKKI

Sanayiinin herhangi bir alanında teknik bir problemin çözümü veya geliştirilmesi için 551 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname(KHK) de belirtilen “Yenilik” “Tekniğin Bilinen Durumunun Aşılması” ve “Sanayiye Uygulanabilirlik” koşullarına sahip buluşlarla ilgili ,buluş sahibi olan işletmeye ya da bizzat bulan kişiye tanınan haklara denilmektedir. Buluşun patent olarak koruma altına alınabilmesi için bu 3 kıstasın tamamına sahip olması zoruludur.

Patentlerle ilgili en önemli husus , patentin çeşitli veri tabanları ile kamuoyuna açık belgelerini; işletme, teknik bir problemi çözmek istediğinde, buluş yapmaya koyulmadan önce, bu veri tabanlarını incelemeli, söz konusu teknik problemi çözen bir buluşun var olup olmadığını kontrol etmelidir. Aksi takdirde, veri tabanı araştırılmaksızın, habersiz bir biçimde, kendi çabasıyla benzer bir buluş yapmış olsa bile, zaten patentli olan bu buluşu kullanma hakkını elde edemeyecek, kullanması durumunda cezai müeyyideye maruz kalabilecektir.

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

    dİĞER HİZMET ALANLARIMIZ

    HUKUK HİZMETİ

    İhtiyacınıza En Uygun Tüm Hukuki Hizmetler için  BKT Hukuki Hizmetlerden Bakabilirsiniz

    TERCÜMANLIK HİZMETİ

    İhtiyacınıza En Uygun Tüm Tercüme Hizmetleri için BKT Tercüme Ve Danışmanlık Adresindeki Web Sitemizden Bakabilirsiniz

    BKT HUKUK VE DANIŞMANLIK