BOŞANMA HUKUKU
NAFAKA ÖDENMEZSE NE OLUR ?
BOŞANMA SEBEPLERİ

BOŞANMA HUKUKU

Boşanma hukuku ile ilgili tüm yazılarımıza hemen aşağıda bu kategoriden ulaşabilirsiniz. Ancak onun öncesinde boşanma hukuku hakkında kısa bir bilgi isterseniz bu yazıyı okuyunuz.Boşanma, sonuçları bakımından oldukça önemli bir konudur. Boşanma sonucunda yalnızca eşlerin evlilik birliğinin sonlanması söz konusu değildir. Aynı zamanda birçok ekonomik ve manevi sonuç da boşanma ile birlikte ortaya çıkar. Bu nedenle boşanma hukuku insanların hayatını doğrudan etkileyen birçok olayın kaynağını oluşturmaktadırBoşanma davası, çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası olarak ikiye ayrılmaktadır.

Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin boşanmak istemesi ve boşanmanın sonuçları üzerinde anlaşması ile gerçekleşir. Anlaşmalı boşanma davasındaki önemli hususlardan biri boşanma protokolüdür. Protokol ile boşanmanın sonuçları yani tazminat, velayet, nafaka ve mal paylaşımı gibi konular kararlaştırılır. Çekişmeli boşanma davasında ise eşlerin boşanma veya boşanmanın sonuçları konusunda aynı fikirde olmamaları halidir. Bu davalar anlaşmalı boşanma davasına göre daha uzun sürmektedir.Boşanmanın en önemli sonuçlarından biri de çocuğun velayetidir. Boşanmak isteyen eşlerin çocukları varsa çocuğun velayeti taraflardan birine verilir. Bu hususta çocuğun menfaati ön planda tutulur. Küçük yaştaki çocuklar için genelde anneye velayet verilirken belli bir yaştan sonra çocuğun geleceği için en doğru olan kişiye velayet verilmektedir. Velayet, boşanma davasıyla birlikte ya da boşanma davasından sonra ayrı bir velayet davasıyla karara bağlanır. Davada çocuğun velayetini almak için çocuğun menfaatinin bunu gerektirdiğini ispatlamak çok önemlidir. Boşanma avukatı aracılığıyla davanın takip edilmesi böylesi önemli bir konuda hata yapılmamasını sağlar.Çocuğun velayetini alamayan tarafın çocukla belli gün ve saatlerde görüşme hakkı vardır. Bu süre mahkeme tarafından belirlenir. Ancak çocuğun gösterilmediği sık sık karşılaşılan bir durumdur. Böyle bir durumda cebri icra yoluyla çocuğu görmek mümkündür. Bunun için de belirli hukuki işlemlerin yapılması gerekmektedir.Boşanmanın sonuçlarından biri de nafakalardır. Tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası boşanma sürecinde karşılaşılabilecek nafakalardır. Bu nafakaların belirlenmesinde tarafların dava esnasındaki ifadeleri ve delilleri önemlidir. Bu nedenle dikkatli olarak yürütülmesi gereken bir süreçtir.Eşlerin aldatma, aile içi şiddet gibi nedenlerle boşanmaları halinde maddi ve manevi tazminat da gündeme gelen konulardandır. Tazminatın belirlenmesinde tarafların ifadeleri büyük önem taşır. Bu nedenle boşanma davalarında bir avukatla çalışmak avantaj sağlayacaktır.

NAFAKA ÖDENMEZSE NE OLUR ?

Nafaka ödenmezse ne olur ve nafaka ödenmezse hapis cezası verilir mi hususları sıklıkla merak edilir. Nafaka ödenmezse, nafaka borçlusuna icra takibi başlatılır. Sonrasında ödememe hali devam ederse tazyik hapsi istenebilir. Ancak söz konusu icra takibine ve tazyik hapsine borçlunun itiraz etme hakkı da bulunmaktadır.

1.NAFAKA ÖDENMEZSE NE OLUR ?

Nafaka ödenmezse, nafaka alacaklısı tarafından icraya başvurularak nafaka alacağı cebri icra yoluyla tahsil edilir. Eğer nafaka yükümlüsü takibe rağmen borcunu ödemezse bu defa icra ceza mahkemesine şikayet yoluna başvurularak nafaka yükümlüsü için tazyik hapsi talep edilir. Nafaka davaları basit yargılama usulüne tabidir. Dolayısıyla bu süreçler diğer usuli işlemlere göre çok daha basit ve hızlı şekilde işler. Ayrıca, bu davalar adli tatilde de görülür. Bu kuralların amacı, nafaka konusunda nafaka alacaklısını korumaktır.

2.NAFAKA TAZYİK HAPSİ ( NAFAKA ÖDEMEME CEZASI)

Nafaka tazyik hapsi veya nafaka ödememe cezası, nafaka yükümlüsünün nafaka alacağı nedeniyle kendisi hakkında başlatılan icra takibine rağmen borcunu ödememesi halinde verilen geçici tedbirdir. Nafaka ödenmemesi halinde tazyik hapsi verilebilmesi için alacaklının şikayeti gereklidir. Eğer şikayet haklı bulunursa borçlu hakkında 3 aya kadar tazyik hapsi verilir.Nafaka tazyik hapsi İİK m.344’te şu şekilde düzenlenmiştir:“Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir. Borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir.

”DİKKAT: Yukarıda yer verilen kanun maddesinden anlaşılacağı üzere eğer ki borçlu borcunu öderse tazyik hapsi son bulacaktır.

3.NAFAKA TAZYİK HAPSİ ŞARTLARI

  • Nafaka tazyik hapsi şartları şunlardır:
  • Nafaka alacaklısının, nafaka alacağı kesin olmalı,
  • Alacaklı, ödenmeyen nafaka için icraya başvurmuş ancak borçlu tarafından ödeme yapılmamış olmalı,
  • Nafaka borcu için yapılan icra takibi kesinleşmiş olmalı,
  • Nafaka ödenmediğine dair şikayet tebliğden itibaren 3 ay ve her halde nafaka doğduktan itibaren 1 yıl içinde yapılmış olmalıdır.

Yukarıda belirtilen şartlarda ifade edildiği üzere, nafaka tazyik hapsi için kanunen belirlenen şikâyet süresi, fiilin öğrenildiği tarihten itibaren 3 ay ve her hâlde yerine getirmeme fiilinin işlendiği tarihten itibaren 1 yıldır. Dolayısıyla bu süreler içinde şikayette bulunulması gerekir. Aksi takdirde nafaka alacaklısının şikayet hakkı düşecektir.

4. NAFAKA TAZYİK HAPSİ İÇİN NEREYE ŞİKAYET EDİLİR ?

Nafaka tazyik hapsi için nafaka borçlusu İcra Ceza Mahkemesine şikayet edilir. Nafaka tazyik hapsi için yapılacak şikayet, tebliğden itibaren 3 ay ve her halde nafaka doğduktan itibaren 1 yıl içinde yapılmış olmalıdır.

5.NAFAKA KAÇ AY ÖDENMEZSE DAVA AÇILIR ?

Nafaka alacağı 1 ay bile ödenmezse dava açılabilir. Ancak bunun için İcra Ceza Mahkemesine şikayet başvurusu, fiilin öğrenildiği tarihten itibaren 3 ay ve her hâlde yerine getirmeme fiilinin işlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde yapılmış olmalıdır.

6. TAZYİK HAPSİ NAFAKA BORCUNU SİLER Mİ ?

Kişinin bir nafaka borcunu ödememesinden ötürü hakkında uygulanan nafaka ödememe cezası, nafaka borcunu silmez. Hatta nafaka tazyik hapsi yatarken o cezaya neden olan nafaka borcu dahi silinmez. Dolayısıyla nafaka borcu devam edecek ancak birikmiş nafaka borcuna dönüşecektir.

7. TAZYİK HAPSİ BİRDEN FAZLA KEZ VERİLEBİLİRMİ ?

Tazyik hapsi birden fazla kez verilebilir. Yani kanunda belirtilen sürelere uymak kaydıyla ödenmeyen her aya ilişkin tazyik hapsi talep edilebilir. Zira nafaka ödenmesi aylık oalrak kararlaştırılmışsa borcun her ay ödenmesi gerektiğinden her ay için nafaka ödenmemesi yeniden bir suç oluşur. Ancak aynı nafaka borcu için yeniden şikayet etmek suretiyle tazyik hapsi istenemez.

8.NAFAKA TAZYİK HAPSİ NASIL KALDIRILIR ?

Nafaka ödendiği takdirde nafaka tazyik hapsi sona erer. Nafakanın azaltılması yahut kaldırılması davası açıldığı takdirde tazyik hapsi bu davaların kadar bekletilir.Normal şartlarda İİK m.354/3 hükmü gereğince, alacak miktarı Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından her yıl belirlenen aylık en yüksek brüt asgari ücret tutarının altında kalan takiplerde disiplin ve tazyik hapsi uygulanmaz. Ancak bu kuralın istisnası nafaka alacaklarıdır. Dolayısıyla kanunda belirtilen miktarın altındaki taleplerde de nafaka alacağı nedeniyle tazyik hapsi uygulanabilir.

DİKKAT: Yukarıda sayılan hallerin dışında, İİK m.353 gereğince nafaka borçlusu, tazyik hapsine karşı kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz etme hakkına sahiptir. Bu itiraz sonucunda verilecek karar kesin karardır. Karar sonrasında nafaka borcu ödenirse nafaka borçlusu tahliye edilir.

9.BİRİKMİŞ NAFAKA İCRA TAKİBİ

Birikmiş nafaka için ilgili icra dairesine başvurarak icra takibi başlatılabilir. Ancak bunun için 10 yıllık zamanaşımı süresi dolmamış olmalıdır. Ayrıca, 3 aydan önceki alacaklar için icra takibi başlatılabilse de tazyik hapsi istenemez.Birikmiş nafaka alacakları icra takibi ve haciz işlemleri bakımından öncelik hakkına sahiptir. Dolayısıyla birikmiş nafaka alacağı için yapılan icra takibi sonucu borçlunun maaşı haczedilecekse, her ay güncel işleyen kısım kesilir ve diğer taraftan birikmiş nafaka miktarı maaşın kalan kısmından tüm maaşın 1/4ü kadar kesilip dosyaya yatar.

yABANCILARA DANIŞMANLIK HİZMETİ KİMLER TARAFINDAN VERİLİR ?

Uygulamada yabancılara danışmanlık hizmetleri verdiğini iddia eden bir takım kuruluşlar yer almaktadır. Bu kuruluşlar avukatlık bürosu sıfatına sahip değillerdir. Türkiye’de oturma izni, çalışma izni, vatandaşlık almak isteyen yabancıları bir sektör olarak görüp bunlara yönelik hukuki bilgi dışında hazır taslak metinlerle iş yapmaktadırlar. Ancak bu durumun yabancılar için çeşitli riskleri vardır.Öncelikle belirtmek gerekir ki; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu madde 35 uyarınca yabancıların resmi dairelerdeki işlerini takip etmek sadece avukatların yapabileceği işlerdendir. Yani kanunen bu işleri avukat dışında kişiler yapamazlar. Dolayısıyla yabancılara danışmanlık hizmetleri verdiğini iddia eden bu yasadışı kuruluşlar aslında yasal olmayan bir iş yapmaktadır. Bunun yabancılar için de ciddi riskleri söz konusudur. Sözgelimi bu danışmanlık firmalar, usule aykırı bir işlem yaparak yabancının hak kaybı yaşamasına neden oldukları zaman, yabancı kişi bu firmaları sorumlu tutamaz. Çünkü zaten işin takibinin bu kuruluşlara verilmesi yasadışıdır.

BOŞANMA SEBEPLERİ

Boşanma sebepleri, özel boşanma sebepleri ve genel boşanma sebepleri olarak iki türdür.

Bu kapsamda özel ve genel boşanma sebepleri şunlardır:

  1. Zina (aldatma) nedeniyle boşanma,
  2. Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış nedeniyle boşanma,
  3. Suç işleme ve haysiyetsiz yaşam sürme nedeniyle boşanma,
  4. Terk sebebiyle boşanma,
  5. Akıl hastalığı nedeniyle boşanma,
  6. Fiili ayrılık nedeniyle boşanma,
  7. Şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma,
  8. Evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeniyle boşanma

.Yukarıda yer verilen boşanma sebepleri kanunen düzenlenen ve eşlere boşanma hakkı veren durumlardır. Evlilik birliğinin temelden sarsılması ve şiddetli geçimsizlik halleri genel boşanma sebebi, diğer kalanlar ise boşanmanın özel sebepleridir.

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

    dİĞER HİZMET ALANLARIMIZ

    HUKUK HİZMETİ

    İhtiyacınıza En Uygun Tüm Hukuki Hizmetler için  BKT Hukuki Hizmetlerden Bakabilirsiniz

    TERCÜMANLIK HİZMETİ

    İhtiyacınıza En Uygun Tüm Tercüme Hizmetleri için BKT Tercüme Ve Danışmanlık Adresindeki Web Sitemizden Bakabilirsiniz

    BKT HUKUK VE DANIŞMANLIK